BABALIK DNA TESTİ (PATERNITY TESTİ)

  • Anasayfa
  • BABALIK DNA TESTİ (PATERNITY TESTİ)
BABALIK DNA TESTİ  (PATERNITY TESTİ)

BABALIK DNA TESTİ NEDİR?

Babalık DNA Testi (Paternity Testi), bir çocuğun babasının biyolojik (gerçek) babası olup olmadığını tespit etmek amacı ile yapılmaktadır. Babalık DNA testinde olası babanın ve çocuğun DNA profilleri (genetik marker) karşılaştırılmaktadır, çocuk ile olası babanın gen bölgeleri aynı ise olası baba çocuğun biyolojik (gerçek) babasıdır, eğer analiz edilen gen bölgeleri eşleşmiyor ise test edilen baba çocuğun biyolojik babası değildir.

BABALIK TESTİ NASIL YAPILIR?

Babalık DNA testine karar verdikten sonra, öncelikle ilgili ‘’Bilgilendirilmiş Test Onam’’ formu ile kişiler detaylı bir şekilde bilgilendirilir ve test yapılacak kişilerin bilgileri onam formuna doldurulur. Evrak işlemleri akabinde test olacak kişilerden ağız içi mukozadan özel pamuklu çubuklar (swab) ile tükürük örnekleri alınır ve özel tüplere bilgiler yazılarak örnek verme işlemi tamamlanır.

Laboratuvar ulaşan numuneler’den öncelikle DNA izolasyonu yapılmaktadır. DNA elde edildikten sonra 2 ayrı bağımsız ekip tarafından DNA profilleri karşılaştırılarak genetik bir eşleşme olup olmadığı belirlenir.

DNA profillerinin karşılaştırılmasında Genetik Marker adını verdiğimiz DNA bölgelerine bakılmaktadır.  Test edilen kişilerin DNA profilleri çıkarıldıktan sonra bu DNA bölgelerinde ki eşleşmeye bakılır. DNA bölgelerinde eşleşme mevcut ise Kombine Babalık Endeksi değeri ortaya çıkar ve Biyolojik Baba olma ihtimali %99,999 olarak sonuç verilir. Bakılan bölgelerin birkaç tanesin de eşleşme olmadığı takdirde Kombine Babalık endeksi 0 (Sıfır) olarak gelmektedir ve Biyolojik Baba olma ihtimali %0 olarak sonuç vermektedir.

TÜKÜRÜK DIŞINDA ÖRNEKLER İLE TEST ÇALIŞILINIR MI?

Bir kişiden DNA elde etmek için, kan, tükürük, saç, tırnak gibi örnekler yeterli olmaktadır. Ancak bazı zamanlarda yetersiz örneklerden kaynaklı olarak DNA elde edilemeyebilir. Kan ve tükürük örnekleri en rahat DNA elde edilebilen örneklerdir. Kan alımı çocuklarda sıkıntılı olabileceğinden, test için genelde yanak içinden özel pamuklu çubuklar ile tükürük örneği alınmaktadır. Diğer örneklerden yeteri kadar DNA elde edilemediği takdirde DNA kimliklendirmesi yapılamaz.

TEST NE ZAMAN SONUÇLANIR?

Numune alımını takiben, örnekler direk laboratuvara ulaştırılır. Laboratuvara ulaşan numuneler hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışılarak 5-7 iş gününde raporlandırılmaktadır.

Ekspres test hizmeti ile daha kısa sürede sonuç almak mümkündür.

SONUÇLAR GİZLİMİDİR?

Kişisel Verilerin Korunma Kanunu (KVKK) uyarınca ve Gizlilik kurallarımız gereği test yaptıran kişiler dışında sonuçlar hiç kimse ile paylaşılmamaktadır. Size verilen özel referans kodu ile sonuçlarınızı kapalı zarf şeklinde ve orijinal rapor halinde iletilmektedir. Sonuç onam formunda ki seçeneklere ve taahhütnameye göre sonucunuz mail veya telefon ile size iletilebilir veya belirteceğiniz 3. kişiye de sizin onayınız ile beraber paylaşılabilir.

BABA OLMADAN TEST YAPILABİLİR Mİ?

Babanın teste katılamadığı durumlarda ( vefat, kayıp, katılmak istememesi, uzakta olması vs…) KARDEŞLİK, AKRABALIK DNA Testi (Amca, Hala, Büyükbaba vs…), Y-STR Testi gibi alternatif testler yapılarak test edilen kişinin erkek soydan bağının olup olmadığını öğrenilebilir.

ANNE TESTE KATILMALI MI? 

Kişisel bilgilendirme amaçlı DNA Babalık testleri için; eğer anneye ulaşılamıyorsa, olası baba ve çocuk ile test işlemi başlatılır. Ancak sonuç olumsuz olur ise, anne’nin gereksiz yere zan altında kalmasını engellemek için; eğer kendisine ulaşılabilirse anne’nin de katıldığı yeni bir test yaptırılması uygun olacaktır. Böylece olası karışıklıklar önceden tespit edilir. Örneğin Çocuk hastanede karıştıysa, olası baba doğal olarak baba çıkmayacağı gibi anne de çocuğun annesi çıkmayacaktır. Bu takım ihtimalleri en aza indirmek adına Anne de teste katılabilir. Babalık testi yapılmadan önce, çocuklardan herhangi biri 18 yaşından küçük ise Yasal Varisinin imzası ve onayı gerekmektedir.

GEBELİKTE BABALIK DNA TESTİ YAPILIR MI ?

Hamileliğin 9. haftasından itibaren, anne karnında olan bebeğin biyolojik babasını öğrenmek amacı ile yapılan testtir. Anne kolundan 2 tüp kan örneği özel kan tüplerine alınır, baba adayından ise diğer testler de ki gibi özel çubuklarla tükürük örneği alınmaktadır.

Hamilelik esnasında haftalar ilerledikçe fetüsden (bebekten) DNA parçaları anne kanında dolaşmaya başlar, Laboratuvara ulaşan Anne Kanı örneklerinden, özel yöntemler ile bebeğin DNA profili çıkarılır. Baba adayından alınan örneklerden de elde edilen DNA profilleri karşılaştırılarak, test edilen baba adayının bebeğin biyolojik (gerçek) babası olup olmadığı belirlenir.